Baze 2009.08.05. 09:20

Adtak diplomát, meg nem is

 

 
A messze földön hírneves román felsőoktatásban résztvevők a minisztertől kezdve, a rektorokon át egészen a hallgatókig reszketnek, mint a nyárfalevél, hogy diplomájukat szarba se veszi majd az EU. Miért is?
 
Történt, hogy egyik egyetemükön umbuldáztak a képzéssel, akkreditálatlan szakokon, soha ki nem nevezett professzorok oktatták a diákokat, akik gondolták, jó helyen jó képzést kapnak. Na, ezt jó’ benyalták. Nyár közepén jött a hidegzuhany, hogy az oktatási miniszter 100 000 Spiru Haret egyetemen tanuló diplomáját érvénytelenítette. Mert! És itt jön a lényeg, rájöttek, hogy valami nem kóser. Az egyetem pár év alatt 41 ezerről 320 ezerre (!) növelte hallgatóinak számát. És ez senkinek nem tűnt fel, öcsém! Meg az sem merült fel, hogy vajh mire is okítják itt a nebulókat? Az is csak most esett le, hogy vagy annyira felduzzasztották a karok hallgatói létszámát, hogy szinte már felvételi sem volt, vagy esetleg akkreditálatlan szakokon oktatnak? Másrészt, hova tették ezt a sok embert? Vagy egy széken nyolcan ültek, ha meg béreltek, és/vagy építettek épületeket, szintén nem szúrt szemet senkinek? Most úgy néz ki, hogy a Spiru Haret diplomájánál a wc-papír is többet ér, mert az legalább jó valamire, mondhatni hasznos. Ja, eközben az a szép, hogy az oktatási miniszter nyomoz az ügyben, de az eredményt csak az őszi romániai elnökválasztás után közli csak. Miért? Mi köze a kettőnek egymáshoz? Az egyszeri paraszt, arra gondol, hogy valamelyik fejes síkhülye gyerekét nem vették fel, még az akkreditálatlan szakra sem, és potentátunk így áll bosszút. Aztán ha az új elnök kisöpri meg nem nevezett fejesünket, volt ügy, nincs ügy, ha meg nem akkor ejnye-bejnye. Ne felejtsük el, addig még van egy felvételi, lehet, hogy hülyegyereket most véletlenül (érted?!) be tudják szuszakolni büfé-ruhatár szakra!
Magyar tanulság: soha ne járj akkreditálatlan szakra, ki nem nevezett oktatóhoz! Még a felvételi előtt követeld az akkreditációs bizottság hivatalos okmányát, hogy elismert szakon tanulsz, és addig ne kezdj hozzá a felvételihez, amíg a tanár be nem mutatta kinevezését. Ezek után csodálkozz, nagy szemekkel, hogy nem vettek fel! Ja, és ha meglátsz egy politikust azon a szakon sündörögni a gyerekével, ahová te is felvételiztél, menekülj, mert biztos hiányzik a szak akkreditációja!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad.blog.hu/api/trackback/id/tr601289814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.