Jó lenne rájönni, hogy mit is akarunk mi Duna-menti népek (diákok)? Ingyenes felsőoktatást. De milyen áron?! Hogy-hogy milyen áron? Mindenáron. A bécsi hallgatók békésen demonstrálnak a Bécsi Egyetem nagy előadójában, az ingyenes oktatás mellett. Holott Ausztriában ingyenes a felsőoktatás, 2008 óta. A dolog hátulütője éppen ez, hiszen a sógoroknál idén átlagosan 15, de egyes intézményekben 40%-kal iratkoztak be többen, mint tavaly. A legnagyobb kontingenst az országba özönlő német állampolgárságú diákok adják, akiknek – ugyebár – nagy nyelvi nehézségei nincsenek, viszont Ausztriában nem kell fizetni a felsőoktatásért, mint Németországban. De nem csak velük van a baj, hiszen bárki jöhet, aki EU-s állampolgár, és egy kicsit gagyog németül (osztrákul :-)). A hallgatóknak alapvetően tele a tökük, hogy tantárgyakat nem tudnak felvenni, mert egy 25 fős szemináriumi csoportba 500-an jelentkeznek. Ja, azt elfelejtettem mondani, hogy felvételi sincsen. Meg amiatt aggódnak, hogy a bolognai-folyamat rontja az oktatás színvonalát. Ja, kérem, most már késő ezen rugózni, előbb kellett volna emiatt hőzöngeni!
De a diákok most az ingyenes felsőoktatás mellett tüntetnek. Az osztrák kormány ugyanis felvetette, hogy a színvonal érdekében újra bevezetné a tandíjat, vagy a felvételi vizsgát. Na, ez kiverte a biztosítékot (általában mindenhol ki szokta verni a diákok körében, nem csak Bécsben). Indulhat a banzáj! Ki az utcára hőbörögni! Majd be a nagy előadóba „békésen demonstrálni”! Adja magát egy spontán fesztivál a „nekünk milyen rossz dolgunk van” jegyében. Kerül cigi is, sör is, pár amatőr rock –és punk zenekar előadja legújabb „Le a tandíjjal!” „Az oktatás nem eladó” című örökbecsűit, és közben nagyon ellenállnak. De, hogy mi ellen ellenállnak, azt ők maguk sem tudják. Róka fogta csuka: így nem jó, de ne legyen másképp!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad.blog.hu/api/trackback/id/tr491475601

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csökkenő férőhelyek az egyetemen és vár a Fidelitas! 2009.12.08. 23:42:49

A Fidelitasnál próbálják megfejteni mi bassza a csőrüket a középiskolásoknak, és akkor azt kell nekik mondani. Erre azért van szükség, mert a közigazgatásba készül távozni a Fidelitasosok zöme. Azokat pótolni kell. Az Egyenlítő tv hangfelvétel szerint ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.