Az eset a múlt héten esett. Egy buli közben a BMF egyik kollégiumában meghalt egy srác. A tények, amiket ki tudtam bogarászni a netről: buli volt a koliban, alkoholt is fogyasztottak, egy srác megpróbált elindulni a lépcsőn a szobák felé, a rendezők megállították, erre ő megpróbált átmászni (gondolom a korláton), majd lezuhant, és meghalt, a rendőrség gyilkosság miatt nyomoz.
Ajaj, gyilkosság??? Ki ölte volna, meg és miért? Csak azért mert fel akart menni a szobákhoz? Több internetes hozzászólást is olvastam. Sokan arra fogják az egészet, hogy a srác ittas volt. De könyörgöm, ezért meg kell halnia? Arra hivatkoznak egyesek (ostobán), hogy 8 méteres (bentlakók szerint 14 méteres) zuhanásba józanul(!) nem lehet belehalni, ha kiteszi a kezét az ember. Na, azért ez oltári nagy baromság. (Olyan kommentet is olvastam, hogy a közlekedő alapvetően balesetveszélyes.) Mások azt is pedzegetik, hogy a rendezők sem voltak színjózanok. Itt újra azok kerekedhetnek felül, aki szerint: na, tessék, már megint a pia, meg a bestiális koleszos ivászatok követelték áldozatukat. Egyébként csak az vessen köveket bárkire, aki még nem volt részeg, vagy nem csinált még „bebaszcsizva” hülyeséget. Az alapvető hibák ez esetben szerintem a figyelmetlenség rovására írhatók. Az első figyelmetlenség a srácé, aki nem tudta, hogy mennyit bír, de ezt hagyjuk inkább, hiszen sokan ismerik már jól a ló túl oldalát, mégis élnek. A második: ha valaki egy koleszos buliban van, az valakinek ismerőse, nem? Nem szoktak beesni emberek hívatlanul, ismeretlenül ilyen bulikba. Ha ismerősökkel volt, nem tűnt fel senkinek, hogy a gyerek már kissé elázott, kis támogatás kellene neki, esetleg útba igazítani, hogy a kijárat nem arra van? (Arról már nem is beszélve, hogy felrakni a buszra, esetleg hívni neki egy taxit – mert ilyen barátok is vannak ám!) A rendezők figyelmetlensége pedig, hogy ha látták, hogy ittas (azaz, könnyelmű is lehet, hiszen ilyenkor az ember már Highlandernek, de minimum James Bondnak hiszi magát - tapasztalatból tudom) figyelhettek volna rá egy kicsivel jobban, még ha kötözködik is. Felelőtlen „önsorsrontást” megakadályozni felemelő, de minimum királyság.(Persze, ha hagyták, vagy ha segítettek, akkor irány a böri, de a durvábbik ám!)
Mi lehet a megoldás, tiltsuk be az alkohol-fogyasztást a kollégiumokban? Szondáztassuk a rendezőket? Vagy csináljunk olyan tereket, ahol nem lehet leesni? Szerintem egyik sem 100%-osan jó. Figyeljünk egymásra, ez lenne a dolog lényege! Ha valaki ittas segítsük fel, ne belerúgjunk, kapjuk el, ne lökjünk rajta! (Tudom kicsit hollywoodi-szöveg, de hiszek benne. Én is voltam a ló túl oldalán többször is, de baráti (emberi!) segítséggel mindig ágyban ébredtem, nem a lépcsőalján…nem ébredtem.)
Ennyit tudtam kibogozni, ha valaki több tényt tud, leírhatná! Vagy, lássuk a ti verziótokat is!
Részvétem a családnak, és a barátoknak a szörnyű tragédia miatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad.blog.hu/api/trackback/id/tr721493343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.11.02. 18:14:15

"Egyébként csak az vessen köveket bárkire, aki még nem volt részeg, vagy nem csinált még „bebaszcsizva” hülyeséget."
Akinek normális emberi tartása van, az nem rúg be. Kész. És ha ezt az alapvető normát az emberek (mondjuk) 95 %-a nem tudja teljesíteni, az nem a norma hibája. Ez van, nincsenek illúzióim az emberiségről.

Egyébként meg felnőtt ember volt. Miért kéne rá figyelni? Nyilván a haverja, aki meghívta, ugyanúgy be volt baszva. Ezzel az erővel ha az esik le, az meg ennek a srácnak a hibája volna? Hiszen ez nem múlhat azon, hogy ki lakik a koliban és ki nem. Semleges terepen, pl. egy szórakozóhelyen is hibás volna az, aki őt odahívta?
Hülyeséget csinált, a sors túl keményen büntette érte, sajnálom, hogy így járt, de ez is benne van a pakliban. Őrangyalka sajnos nincs. Ha az ember piál, sokkal nagyobb esélye van, hogy baj érje, mint anélkül. Mostanában már akár meg is fagyhat az út szélén, vagy közlekedési baleset érheti vagy akármi. Ha még egy korláton is megpróbált átmászni ilyen állapotban, azzal pláne kihívta maga ellen a sorsot.

És lehet nyugodtan utálni akár a mondandómat, akár engem.