Bármit teszel, csak a mi emberünk nyerhet – ismerős, ugye?! Sokszor találkoztunk már ezzel a történelem folyamán, ha kívülálló akart indulni valamilyen posztért, két dolog történhetett: elcsalták a szavazást, vagy kis ráhatással megkérték a jelöltet, hogy lépjen vissza. Pécsett feltalálták a harmadik utat (szép magyaros, az biztos). Mivel az istennek sem tudták jobb belátásra bírni a másik jelöltet, az meg csak kötötte az ebet a karóhoz, meg sem tartották a választást, hanem az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) elnöke, kinevezte az Általános Orvosi Kar Hallgatói Önkormányzatának (ÁOK HÖK) elnökét, választás nélkül. Aztán persze cenzúráztak is, nehogy a „vesztesek” is elmondhassák, hogy szerintük hogy esett a dolog.
Nézzük, hogy mi, és miért is történt! (Legalábbis a vesztes fél szerint.) Persze dióhéjban. A Pécsi Tudományegyetem ÁOK HÖK elnökválasztásán két jelölt indult: IF és BM. Ez utóbbit támogatta, nagy erőkkel, az EHÖK is. Meg is állapodtak szépen a kampány feltételeiben, de aztán jött két elég érdekes felvetés. Történt, hogy IF azt javasolta, hogy a szavazóurnákat a kari dékáni hivatalban tartsák le –és elzárva, míg aktív szavazás nem folyik. Na, már ez nem tetszett az EHÖK elnöknek, sem jelöltjüknek, BM-nek. Szerintük az urnák a legjobb helyen az EHÖK irodában lennének. Na persze, ez pont olyan, mint ha az országgyűlési választásokon az egyik párt „őrizné” a szavazóurnákat, és láss csodát, utána az nyerne. Muhaha, röhöghetnénk. De csak kínunkban. És ezzel még nincs vége. IF javasolta, hogy a szavazatszámláláskor jelen lehessenek az elnökjelöltek megbízottjai a számlálás tisztasága végett. Nincs erre semmi szükség! - böfögték az arcába, hiszen az EHÖK közben Választási Bizottságot hozott létre saját kispajtásaiból, azok majd jól szavatolják a szavazatszámlálás tisztaságát. („Különben is, nem érünk rá ott ácsorogni, míg számolnak.”) Kínos muhaha2: kecskére a káposztát, mi? Bezárkóztok egy sötét szobába, megszámoljátok a szavazatokat, és véletlenül, láss csodát, BM nyerne. Szegény IF itt még nem gondolta, hogy ő itt most nem győzhet, semmilyen körülmények között (mint a magyar válogatott legutóbb Törökországban), illetve csak BM lehet a (meghízott, bocsánat megbízott) HÖK vezető. De, mint a magyar focisták, nem adta fel a harcot, és beleszaladt a szép, nagy, köríves arconrúgásba. Szegény, szegény IF, pedig ő csak törvényes, demokratikus (ohh), tisztességes (még nagyobb Ohh) választásokat akart.
Várjá’, várjá’, várjá’! Van még! Szóval, IF kérte az EHÖK Ellenőrző Bizottságának állásfoglalását az ügyben, amire egy tag reagált (nem az elnök), EB határozat sehol. Minek az bazmeg, demokráciát akarsz játszani? Szóval IF megkapta, hogy ne kekeckedjen már (g-betűs szóval behelyettesíthető), „túllépte a hatáskörét”. Ó istenem, régi szép idők! „Hatáskör túllépés, géppisztolyos vaddisznóvadászat”. De vissza a lényeghez, mert nem érünk rá! Ezek után az EHÖK EB azt is mondta, hogy egy pillanatra sem tudják nélkülözni a pecsétjüket, mellyel lezárnák az urnát. Na, mindezek tükrében, és okán az EHÖK felfüggesztette a választást, már nem először (úgy látszik ez ott a vidám népi játék, ha nem tetszik az ellenjelölt, puff, felfüggesztjük a választást! Ruandában már rég lemachetézték volna az egész brigádot.). IF erre felment a rektorhoz, hogy ugyan má’, drága rektor úr, ez így nem járja. Erre „rektorúr”, salamoni döntéssel, azonnal megsemmisítette a választás végeredményét. Miiiit? De jó lett volna, ha az atombombát is még azelőtt megsemmisítik, mielőtt elkészült volna! A rektor felkérte az EHÖK elnökét, hogy harmonizálja az EHÖK, és az ÁOK HÖK alapszabályát. Erre dec. 31-ig kapott időt. Tehát a választást legközelebb jövő februárban lehet megtartani. És addig ki vezeti a kari HÖK-öt? Na ki? Csak nem a jól megbízott BM? Hát de! Ezután az EHÖK elnök közölte IF-el, hogy "na fiúk, ennek itt a vége"! Lecserélték az ÁOK HÖK ajtaján a zárat, nem engedték a kari lapban, a Confabulában megjelenni az ellenfél véleményét (még a nyomdát is megfenyegették, úgy ám!). Ez meg az a dolog, amit úgy hívnak, hogy cenzúra. Itt a vége, fuss el véle! NA, most láss csodát! Kicsi magyar demokrácia, MÚKOGGY!!!

Szereplők: IF elnökjelölt: Ignácz Ferenc, BM elnökjelölt: Belák Máté, EHÖK elnök: Herendi Ferenc, rektor: Dr. Gábriel Róbert, reagáló EHÖK EB tag (nem az elnök): Juhász Dávid

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad.blog.hu/api/trackback/id/tr231534666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.