Kicsit elrúgta a pöttyöst nálam ez a Bálint, mármint a Magyar, meg Hiller haver is (bár ő csak végrehajtó) ezzel a felsőoktatási törvénymódosítással. A tegnapi posztban már foglalkoztam egy kicsit a külhoni egyetemek, és képzéseik térnyerésével a magyar felsőoktatásban. Elsősorban az volt a bajom velük, hogy egyes képzések színvonalát a közepesnél kicsit jobb gimnáziumi órák is verik. Másodsorban, most az a legfőbb baj, hogy ezen külföldi intézmények, a törvénymódosításnak köszönhetően elszippanthatnak magyar állami pénzeket, támogatásokat is. Hogyan emeli ez a felsőoktatás színvonalát? Bizony sehogy. Hogyan emeli ez az én adrenalin-szintemet? Bizony nagyon. Nehogy már én támogassam, meg az adóm, a Sorbonne-t, vagy az Oxfordot. Van nekik elég pénzük, támogassák őket a csigaevők, meg a pudingfejek! Ha rajtam múlna, csak magyar egyetem kaphatna állami támogatást. Sőt! Még jobb ötletem van, a hazai egyetemek kapjanak még több pénzt, hogy minél több külföldi intézményben indíthassanak képzéseket, szakokat. Sokkal több értelme lenne, mint annak, hogy a külföldi egyetemek hazai képzésein magyarul tanuljanak a diákok olyan dolgokat, amit egy neves magyar egyetemen is megtehetnének, magasabb szinten. Szóval, inkább a magyar egyetemek „telepítsenek” képzéseket külhonba, ahova, ha elmegy a magyar hallgató, kénytelen lesz nyelvet tanulni. Előtte, és közben, és ezzel még tovább pallérozódik, nem beszélve arról a tudásról, amit ott kaphat pluszban.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad.blog.hu/api/trackback/id/tr121599762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyenlítő 2009.12.18. 18:22:56

"a külföldi egyetemek hazai képzésein magyarul tanuljanak a diákok olyan dolgokat, amit egy neves magyar egyetemen is megtehetnének, magasabb szinten"

Hány magyar egyetem is van a világ 100 legjobbja között?

Ülj le, egyes!

Baze 2009.12.21. 09:48:34

Nem olvasol figyelmesen, nem a külföldi egyetemekkel van a gond, hanem azzal a "képzéssel", amit ők állítólag idehoznak. Nézz szét a képzések között!
A Corvinus-t, gazdasági témában, Európában elég jó helyen tartják számon.

Bors Világfiak 2009.12.21. 10:47:53

@egyenlítő: az ELTE és a SZTE 300 valahanyadik egyébként, a SOTE németországi képzései az európai toplista első harmadában vannak. egy amerikai rektor mondta egyébként hogy a világ legjobb 100 egyeteme közül minimum 50 amerikai, de a 100 legrosszabb közül is...

egyenlítő 2009.12.27. 19:25:18

@Baze: Bizonyára azokat a képzéseket akarják idehozni, mondjuk Oxford, vagy Cambridge fedőnév alatt, amelyeket Botswanából a színvonaltalanság miatt kiutasítottak. Erre gondolsz?

A Kacor Király Egyetemnek, ahol doktoranduszhallgatók tartják az angol nyelvű előadásokat, tilos versenytársat állítani szerinted?