A Hajdú Online-on jelent meg a hír: országunk egyik legnagyobb egyeteme rektorválasztás előtt áll. Azt lehetett tudni, hogy az Oktatási és Kulturális Minisztérium december 28-án kiírta a pályázatot az intézmény vezetői székének betöltésére, arról azonban nem esett szó, szabad pályáztatás nem volt az Észak-alföldi régió neves egyetemén 2006 óta. Akkor ugyanis az egyetemi szenátus döntött arról, hogy az intézmény három nagy egységének vezetője rotációs rendszerben foglalhatja el a rektori széket.

Igen ám, de a jelenlegi fejes, Fésüs László gondolt egyet, és jól megszívatta a körforgásban soron következő, és egyben utolsó Fábián Istvánt, a tudományegyetemi karok elnökét, aki nyilván már előkészítette kicsiny kis malacperselyét, biztosra véve, hogy hamarosan őt illeti a havi több millió forintos rektori apanázs.
A jelek szerint azonban jelenlegi kiskirályunknak eszében sincs ilyen könnyedén adni bemelegített székét, így gyorsan, még tisztsége lejárta előtt megszavaztatta a szenátussal, helyezzék hatályon kívül a rotációs határozatot. Nyilván volt mit ígérni a szenátusi tagoknak, így azok le is szavazták a körforgás elvét.
Azért Fábián sem most jött le a falvédőről, nem akarta ölbe tett kézzel nézni áhított trónjának elvesztését, így hát tett egy próbálkozást, és javasolta, hogy a rotációs rendszert csak az ő rektorsága vége felé töröljék a szenátusi rendből, és csak későbbi ciklusokra vonatkozzon a szabad pályáztatás. De nem jött be a próbálkozás, mert a jelenlegi rektor ezt a javaslatot még csak fel sem vetette a szenátusi ülésen.
 
A vicc az egészben, hogy Fésüs számára tavaly derült ki, ismét indulhat a rektori székért, mert bár a következő ciklusban betöltené a 65. életévét, a tavalyi törvénymódosítás szerint ez már nem probléma, ha a szenátus 2/3-os többséggel voksol rá. Szóval gondolt egyet, és inkább változtatott gyorsan az őt is pozícióba juttató rendelkezésen. Végül is ő a főnök. Miért is ne!
A legjobb a sztoriban, hogy még drága jó akadémiai elnökünk neve is felmerült az ügyben, egyesek szerint ugyanis az egész Pálinkás agyszüleménye volt, amivel későbbi rektorságát szeretné bebiztosítani oly rég szeretett egyetemén. Talán.
 
Elképzelhető persze, hogy az egész konspiráció és Fésüsnek most nyomta a vészcsengőt lelkiismerete: mégsem lehet elzárni a többi egyetemi tanárt a rektorság lehetőségétől! Meg persze kicsit törvénybe ütköző is az eddigi gyakorlat. És hát a hatalmon túl komoly, felelősségteljes feladat az egyetemvezetés.
 
Mégis, ha erre gondol az ember, ilyenkor lelkiismerete helyett az esze kongatja a vészharangot: te hülye vagy???

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad.blog.hu/api/trackback/id/tr831652076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ellenőrző · http://ellenorzo.blog.hu/ 2010.01.07. 15:35:48

Milyen durván csak a pénzről szól az egész! Én Fésüst egyébként kedveltem, szerintem nagyon jól igazgatja és menedzseli az egyetemet, bár a felesége tesi óráin mindig elgondolkoztam, hogy milyen ember is lehet, aki egy ilyen nőt elvesz és elvisel.

Bors Világfiak 2010.01.08. 09:37:35

nem tudom mi baja a szerzőnek, Castro is így csinálja és Kuba virágzik :-)