Bevezettük ugyan a Bolognai rendszert, ám az közel sem sikerült olyan jól, ennek ellenére marad az új osztott képzési rendszer csak, úgy ahogyan van az egészen változtatni kell- ismerte be az oktatási tárca szakállamtitkára, Manherz Károly a bolognai rendszer nyögve nyeléseit. Mindezt a IV. Pedagógusképzési napon megtartott „A magyar bolognai rendszer” címre keresztelt beszélgetésen tette, ahol mindenki vidáman bólogatott, hogy ezt elcsesztük.

 
Persze jó magyar szokás szerint felzárkóztunk: mert ha a nyugatiaknak bolognai rendszerük van, hát nekünk is legyen. Lett is hamar, többnyire ész nélkül. Persze nem baj ez, hiszen legalább ha lassan is, de kezdünk közeledni a nyugati elvárásokhoz.
Persze Manherz is látja, hogy gyorsan vezették be a bolognai rendszert, de nem hagyja sokáig szó nélkül a beismerést, még ki sem mondta vallomását, már mentegetődzik is. Példának pedig Németországot hozza fel, mondván, hogy a folyamat németéknél is hasonló sebességgel zajlott le, mégis túljutottak az új felsőoktatási szerkezet megkérdőjelező vitákon.
Érdemes megállni egy pillanatra, és végiggondolni az előbbi sorokat. Szóval tény, hogy a németek is gyorsan vezették be a bolognai rendszert, és megoldották a vitákat. Viszont tény az is, hogy sokkal profibbak nálunk, és valószínűleg a bevezetés körülményeit is mérnöki pontossággal tervezték meg.
Most akkor vonjuk párhuzamot, hogy nálunk hogyan is történtek a dolgok: először is az intézményi vezetők a munkaerő-piaci szereplőkkel való konzultálás nélkül adtak plusz pontokat a felsőfokú szakképzésben részt vevő diákoknak- hiba volt. A rendszerbe osztott és osztatlan képzések egyaránt bekerültek, ez a kettősség pedig ugyancsak nem működik jól, mert most a főiskolák szeme előtt csak az lebeg, hogy egyetemi címet szerezzenek, vagy ha nem ez, akkor hogy mesterképzést indíthassanak. Pont.
Az kapkodás eredménye jól látható: most újabb milliók kerülnek áldozatul a rendszer újra gondolása érdekében, hogy kijavítsák a hibákat. Lehet egyszerűbb lett volna várni egy évet azzal a bevezetéssel, felülvizsgálni a tanterveket, a képzések tartalmát és a tantárgyakért adható kreditek értékét előre meghatározni…hogy ne is soroljuk tovább. Egyelőre nyugtasson minket a tudat, hogy a németek hamar megoldották, évek kérdése és mi is megoldjuk majd, hiszen legalább rájöttek ott fent, hogy valami baj van.
 
Addig is tanárok és oktatók, diákok és hallgatók, boldog és boldogtalan egyaránt várja mikor lesz végre nekünk is egy jól működő felsőoktatásunk, ami nem változik úgy, mint a szélforgó.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad.blog.hu/api/trackback/id/tr421685213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.