Pert indított az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány az oktatási szaktárca és annak vezetője, Hiller ellen a roma diákok iskolai szegregációja ügyében. Az alapítvány egy 2005-ös tanulmányra hivatkozik, ami rámutat: 170 iskolában szegregálják a roma tanulókat, párhuzamos osztályt indítva nekik az azonos évfolyamokon. Az alapítvány szerint nem csak a minisztérium, az iskolák és fenntartóik, tehát az önkormányzatok is felelősségre vonhatók a rossz gyakorlat miatt, de a szaktárca az, akinek ellenőrző és ellenőriztető szerepe lehet és van, és kell is hogy ezzel éljen. Jogos megállapítás.

Az alapítvány keresetében több igényt is megfogalmaz, köztük, hogy az OKM fizessen ötven millió forint közérdekű bírságot.
A minisztériumi ellenkeresetében nem hogy a fizetségről nem esik szó, a per megszüntetését kérte a minisztériumot képviselő ügyvéd. Persze jogos a kérdés, min változtatna a minisztérium által kifizetett ötven millió forint közérdekű bírság? A közérdekű igényérvényesítés szerint a közérdekű bírság a központi költségvetést érinti. Tehát, ha meg is fizeti a minisztérium a bírságot, az olyan, mintha az állam jobb zsebéből a balba tenne át ötven millát. Ezzel valóban sem az iskolák, sem a gyerekek, az alapítvány és még az állam sem járna jól.
De a per természetesen nem erről szól és az alapítvány sem nyeretlen kétéves, több ízben győzte le önkormányzati ellenfelét szegregációs ügyekben. Persze most nagyobb fába vágta a fejszéjét, az egész minisztériumot akarja megdorgáltatni a Fővárosi Bírósággal. Mi végre is?
Az egész gyakorlatot szeretné megváltoztatni, elérni a deszegregációt, illetve azt, hogy az Oktatási Hivatal ellenőrizze az OKM gyakorlatát. Elég illuzionista elképzelésnek tűnik. Míg egy akkora mamut szervezet megindul, mint az OKM – ami a közszférához méltóan egyébként sem gyors tempójáról híres – több generáció nő fel szegregáltan. De hogy lehetne másképp? Ez is valami, sőt, a valaminél jóval több.
Csak az ne lebegne a szemem előtt, hogy a legutóbbi nyertes per esetében Kaposvárott, ahol megállapította a megyei bíróság, hogy az esélyegyenlőséget sértve külön iskola működik roma tanulóknak, megbüntették az iskolát, amelynek fenntartója, az önkormányzat a szegregáció megszüntetésére kötelezhető, ám a végrehajtás módjáról az iskola és az önkormányzat dönt. A két okos pedig megint összedugja majd a fejét, akár szülői nyomásra, akár másképp és jól kitalál külön osztály helyett mondjuk külön csoportot? És akkor a következő peres eljárásig megint megnyugodhatnak a szülők. Hurrá!
 
Jó minisztériumunk pedig keni a felelősséget rendesen, az alperesek szerint ugyanis nem a minisztériumot, az önkormányzatokat kellett volna beperelni. Gyönyörű védekezés, a  felelősségvállalás ékes példája!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad.blog.hu/api/trackback/id/tr731724717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.