deffooe 2010.02.10. 14:00

Zárkába zárt gyerekek

Kecskeméten sikerült lejáratni a tanári hivatást, ugyanis egy speciális, valóban új módszert alkalmaztak a nevelésre: egy kamerával felszerelt dühöngőbe zárták be a nehezen kezelhető gyerekeket. Az indoklás szerint nevelési célzattal. Persze arra nem gondoltak az említett jólelkűek, hogy egy belülről nem nyitható szobába bezárni a gyermekeket nem éppen nevelési célzat, hanem észvesztő kegyetlenség- hogy más jelzőket ne vonultassak fel.

A hírek szerint volt olyan gyerek, aki szükségét is a szobában volt kénytelen elvégezni, sőt egy kislánynak a karácsonyt is a helyiségben kellett tölteni. Újfent elmondanám, az indoklás szerint nevelési célzattal. Az áldozatok pedig gyerekek voltak, nagyrészt állami gondozottak. Tehát olyanok, akiknek nincs olyan hozzátartozójuk, akivel állandó kapcsolatban állnának. Olyan gyerekek, akiknek nincsen családjuk. Árvák. Magukra hagyottak. Immár gondozóik által is. Sorsukért cserébe pedig nem nevelést kapnak azoktól, akikre rábízták őket, hanem kegyetlen bánásmódot, megalázást. Kamerával felszerelt dühöngőt. Nagyszerű. Bár a kérdésre, hogy miért hagyták szerencsétleneket maguk alá csinálni- a pedagógusoknak csak az volt a válasza, hogy nem vették észre. Felmerül a kérdés, hogy akkor tulajdonképpen miért is védekeznek azzal, hogy a kamerákkal tökéletesen uralták a helyzetet? Illetve, miért állítják egyáltalán azt, hogy kamerával uralni lehet egy olyan szituációt, aminek áldozatai dühöngőbe zárt gyermekek. A magyarázat pedig az volt, hogy megérdemelték és különben sem árthat a gyermekeknek. Hiszen ez csak jó szándék. Egyszerű nevelési módszer. Ennél jobb magyarázat pedig nem is kell senkinek. Ennyiből ugyanis tökéletesen kiderül ezeknek az embereknek a jelleme, a pálya iránti elkötelezettsége, és a teljes szakmai alkalmatlansága. Nyilvánvalóan szégyenfoltot jelentenek egy olyan szakmára nézve, ami amúgy is nehézségekkel küzd a megbecsülés terén. Egy biztos, ők nem tartják magukat bűnösnek, hiszen csak a munkájukat végezték. A rossz gyerek, ugyanis ezt érdemli.

Az ügyészségre érkező feljelentést követően a kecskeméti fogyatékosokat és állami gondozottakat foglalkoztató speciális intézményt fenntartó Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatnál belső vizsgálatot rendeltek el. A Kecskeméti Városi Ügyészség az ügyben személyi szabadság megsértésének bűntettében rendelt el eljárást.

Úgy gondolom, hogy a tanulság levonása teljesen fölösleges. Viszont szeretném hinni, hogy az egész történet csak félreértés. Szeretném, ha az egész csak rágalom lenne, ha kiderülne, hogy senkit sem zártak dühöngőbe. Ellenkező esetben, pedig dühöngőt kívánok az intézet érintett munkatársainak. Szigorúan nevelési célzattal.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad.blog.hu/api/trackback/id/tr361743832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.