A fiatalok többségének hiányosak a munkavállalói ismeretei. Úgy kerülnek ki az iskolapadból, hogy még életükben nem láttak munkaszerződést, és a feketemunkáról, mint olyanról, sajnálatos módon még nem hallottak. Legalábbis erre figyelmeztet a LIGA Szakszervezetek sajtóközleményében.

Továbbá a LIGA Szakszervezetek felhívja mindenki szíves figyelmét, hogy egy kutatás szerint a feketemunkában részt vevő fiatalok száma aggasztó méreteket öltött. Kiderült ugyanis, hogy az alkalmazottak csupán 69 százaléka, az alkalmi munkásoknak pedig csupán a 37 százaléka jelentette ki, hogy teljes fizetését legálisan kapja. Megdöbbentő adatok. Vagy mégsem? Mielőtt válaszolnék, gyorsan meg kell jegyezni, hogy sunyi módon a LIGA aggodalmát fejezte ki a nyugdíj miatt is, ugyanis ha ez a tendencia folytatódik, akkor pár éven belül nem arról kell majd vitát folytatniuk a pártoknak, hogy ki ad többet a nyugdíjasoknak, hanem arról, hogy lesz-e egyáltalán nyugdíj. Arra persze nem hívják fel senki figyelmét, hogy nem csak nyugdíjat nem tudnak majd osztani a politikusok pár év múlva, hanem ha tudnának, sem kapnának a feketemunkások semmit, hiszen nekik amúgy sem járna. Ezt miért nem mondogatják nekik?  És bár érezni ugyan a LIGA szenvedélyes hozzáállását a kérdésben, ők megoldásként továbbra is csak azt hajtogatják, hogy a kötelező tanagyagba kerüljenek bele a munkavállalói ismeretek. Felháborítónak tartják, hogy sem a köz-, sem a felsőoktatásban sincsen tematikus oktatás a témában, holott a munka világa, a fiatal munkavállalók és a diákmunkát végzők életének alapvető részét képezik. Tegyük fel, hogy igaza van a LIGA Szakszervezeteknek, és tényleg tök hülyék a frissdiplomás munkavállalók.  Ebben az esetben a jövőkép úgy alakul, hogy orrba, szájba munkajogot hallgatnak és tanulnak a diákok és főiskolások, profin töltenek ki munkaszerződést, és pontról pontra ismerik a munkavállalói jogaikat. Minden szép, és tökéletes. Lenne. Azonban a történet közel sem ennyire egyértelmű, illetve egyoldalú. Ugyanis mint fentebb említettem, talán mégsem olyan meglepő adat a fiatal feketemunkások számát firtató mutató. Mint a legtöbb esetben az éremnek itt is két oldala van. Ugyanis lehet egy fiatal munkavállaló: naiv, tökhülye, vagy ismerheti a munkavállalás jogi hátterét, ha a munkaadókat ez egy fikarcnyira sem érdekli. Ők leginkább a frissdiplomások hátrányát igyekeznek kihasználni, mégpedig, hogy álláskeresők. Ennek ellenére közel sem a LIGA felvetésével van a baj, de nem ez a megoldás a fekete munka megszüntetésére, vagy a nyugdíjkérdés megoldására. Sajnos a megoldást a másik oldalon kell keresni.

Mert amíg a munkaadók a pályakezdőknek szívesebben adnak munkát feketén, mint legálisan, addig tök mindegy, hogy ezt a fiatalok a munkavállalói ismeretek tudatában, vagy anélkül hallgatják meg. A LIGA Szakszervezetek kezdeményezése egészen addig semmit sem ér, amíg a munkaadók nem vesznek részt például munkaadói ismeretek elsajátításán. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad.blog.hu/api/trackback/id/tr231747413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.