Ki az egyéniség? Mind egyéniségek vagyunk! Kiáltják fel most is a fiatalok. Hm… nem kell megmagyarázni azokat a kijenetéseket, amikor a villamoson azt kell végighallgatnom, hogy „én ennyire független vagyok, én annyira független vagyok… de mellesleg az anyám ágyba hozza a reggelit” stb. Mondják ezt 16 évesen. És persze mindenki saját magát valósítja meg, és nem hallgat másokra. Vannak azonban ennek különböző ágai: vagy sárgát veszek fel, azért mert más is sárgát, de egyedi vagyok, mert a többség így is pirosat hord. Vagy csak azért veszek fel zöldet, mert senki más nem vesz fel zöldet.

De ha csak a ruháról lenne szó. Fontos döntéseket igyekszenek ugyanis hasonló elv alapján meghozni. Legalábbis azt hangoztatják. Aztán persze jön egy kutatás, és megdőlni látszik az, amit eddig fennhangon bizonygattak. Középiskolásokat kérdeztek meg a továbbtanulásról, az értékekhez való hozzáállásukról. És persze kiderült, nem is annyira ellenségesek például a szülők véleményével szemben. Sőt! Az érettségi előtt álló fiatalok 89 százaléka mondta azt, hogy figyelembe veszi a szülők véleményét, és ezzel az „ősök” megelőzik a barátokat is, igaz, csak egy százalékkal. Érvényesül ez akkor is, ha felsőoktatási intézményt kell választani. Mert a latolgatásnál első helyen az esélyeket veszik figyelembe, másodikként pedig a szülők szavait. Nagyjából minden tízedik diák azt felelte továbbá, hogy apa és anya véleményére hagyatkozva dönt az intézmények között.
 
Még érdekesebb, hogy miért döntenek a felsőoktatás mellett. Ugyanis a diákok 92 százaléka fél a munkanélküliségtől, és ezért érzi, hogy kénytelen dönteni. 88 százalékuk pedig éppen ezt jelölte meg a továbbtanulás indokaként. Ez még nem is lenne probléma, 18 évesen azért elég kevesen akarnak munkába állni és egyébként nincs is túl sok hely a számukra. Az viszont már aggasztóbb, ha mondjuk valaki az alapképzés elvégzése után is emiatt akar még továbbra is egyetemre járni. A munkavállalástól nagyon sokan félnek, hát még a munkától. A középiskolában szóba se kerül, hogy egyszer tényleg felelősséget kapnak a nyakukba… de hogy ez még az egyetemen, főiskolán se legyen téma, az már furcsa. Elképesztő. Meghökkentő.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad.blog.hu/api/trackback/id/tr471781509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.