Ulrike 2010.02.26. 11:15

Halottak után pénz?!

Ha már a miniszter sem ellenőrizheti az iskolák létszámát, akkor ki? Merthogy még mindig folyik a nyomozás egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lévő település iskolája ellen, mely fiktív személyeket írt fel a névjegyzékébe. Talán tényleg megbocsátható a bűn - hiszen nehéz az iskolák sorsa manapság. Hallani, hogy csökken az állami támogatás, és ugyan az önkormányzatit meg növelni kellene, ahhoz már a falvaknak is hozzá kellene járulniuk. De hogyan, ha ők sem tudnak fizetni. Az viszont már abszurd, hogy halottakat is felvettek a listára. Morbid olyan embert beírni a naplóba - kapni utána az állami támogatást -, akinek a sírját bárki megtalálhatja a település temetőjében. Van erre még mentség? Nem nagyon! És a legjobb: az Oktatási Hivatal csak sóhajtozik, hogy hát ők nem tehetnek semmit. Ezek szerint ők úgy gondolják, hogy nekik csak ellenőrizniük kell, a feltételek megteremtése pedig már nem az ő feladatuk?!

Az iskola mentségét talán az adná, ha egyébként a viszonyokhoz képest minőségi lenne ott az oktatás. Igaz, nem jártam ebben a bizonyos selyebi suliban, de a hírek szerint nem akadémikusok oktatnak. Sőt! Az eset három évvel ezelőtt történt, és az akkori tanárokról szereztem csak információkat. Szóval abban az időben például a fizikát egy villanyszerelő, a matematikát pedig egy szabó ismertette meg a fiatalokkal.

Selyebről nem sokat tudok, az viszont már a térképről is látszik, hogy nem egyszerű arrafelé a közlekedés. Most már csak alsósok járnak az iskolába, ha viszont ezek az osztályok is megszűnnének, akkor talán nem tanulnának az ottani diákok. Nyéste, Monaj, Abaújszolnok - mind olyan települések, melyek a közelben vannak, de szintén nehezen megközelíthetők. És akkor emellett meg mi van: a minisztériumban fent nem olyan rég úgy döntöttek, ne is diákonként, hanem osztályonként járjon a pénz. Nehéz tehát a helyzetük, de mondjuk a sírással nem nagyon lehet változtatni ezen. Talán a tanároknak - tisztelet a kivételnek - is el kellene gondolkozniuk azon, hogy nem munkát és állást, hanem hivatást választottak annak idején. És talán nem az a lényeg, hogy kiessen a toll a kezükben a munkaidő lejártával, pont akkor, amikor a minisztériumban is abbamarad a "munkálkodás".

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad.blog.hu/api/trackback/id/tr901788796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.