Az Educatio felmérést készített a hallgatók körében az általuk vélt frissdiplomás átlagbérről, illetve az elvárt fizetés mértékéről. A hallgatók szerint a szakmájukban diplomásként átlagosan nettó 75 ezer és 125 ezer forint között keresnek majd, míg a megélhetéshez szükséges bért 125 és 200 ezer forint között jelölték meg. Ez azt jelenti, hogy 52 ezer forinttal magasabb jövedelemből tudnának kijönni, mint az általuk reálisnak tartott bér.

Ez persze nem csak a frissdiplomások körében probléma, kishazánkban számos munkavállaló érzi úgy, hogy nem tud megélni a keresetéből. De nézzük csak az összegeket. 75 ezer forintos kezdő fizetés, nettó. Ez az összeg valóban nem luxuséletformát feltételez, de még csak nem is nagyon lehet belőle megélni. Hiszen ha a frissdiplomásnak csak egy kis garzont kell fenntartania, az sem jön ki havi 30 ezer forintnál kevesebből, nemhogy, ha albérletet is kell fizetnie. Akkor még nem telefonált, nem utazott, és nem is evett, vagy ivott. Viszont tanult 3-5 évet, végzését követően meg átlagosan várt mondjuk fél évet az áhított, 75 ezer forintos fizetést nyújtó első munkahelyig. Perfetto!
De vegyünk egy kicsit kedvezőbb példát, az átlag szerint megítélt 125 ezer forintos felső határt. A kötelező kiadásokon felül mondjuk marad a diplomásunknak havi 50-60 ezer forintja, abból persze még nem vásárolt a háztartásába egy fogpiszkálót sem, nemhogy megnézte volna az Avatart imax-ben 2000-ért. Micsoda luxus!
Az egész felmérés csak attól lesz igazán pikáns, ha arra gondolunk, azok a válaszadók, akik 75 ezer forintra becsülték kezdő bérüket, a szűken vett hat évet végig gürcölő orvostanhallgatók, akik majd életeinket mentik, vagy a gyermekeinket oktató leendő tanárok, akikből bár keveset képeznek manapság – és ezen rendre elképedünk – még mindig egy jelentős részét képzik a mesterképzésen tanulóknak.
 
Na, és most csodálkoznunk kéne, hogy a szülői támogatásból, vagy diákhitelből és mellette diákmunkából élő egyetemisták azt gondolják, kicsit elereszthetik a nadrágszíjat, ha már 15-20-év tanulás után kiszabadulnak a piacra? És nem bélszínről meg rendszeres színházról van itt szó, pláne nem szezononként új cipőről, vagy a tengerentúlról!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad.blog.hu/api/trackback/id/tr471803341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HUN_Sector 2010.03.04. 20:19:49

ugyanazt a munkát végezzük mint pl egy osztrák, ugyanazt termeljük mint ők, a világpiacon erős árverseny van, az árak EU-s árak, a költségek EU költségek, akkor kérjünk mi is EU-s fizetést. Pl 1000 eurós minimálbért mint a sógoroknál.

AgentO 2010.03.04. 21:44:10

@HUN_Sector: azért azt viszont tapasztalatból mondom, hogy pl. egy sori dolgozó tőlünk nyugatra általában előbb jól teljesít aztán várja az elismerést, itt pedig leggyakrabban előbbb elismerést akarnak, hogy majd azért cserébe jobban teljesítenek (tisztelet a kivételnek), teháát pl. az említett osztrákok hatékonyság tekintetében messze felülmúlnak minket.
Persze, hogy jobban kapcsolódjak a poszthoz is, azért az, ,hogy "frissdiplomások" eléggé széles fogalomkör, magában foglalja a könyvtár/testnevelés tanítói szakot végzett frissdiplomást és a BME-ről kikerülő villamosmérnököt is, míg ez utóbbi az esetek túlnyomó többségében simán talál jól fizető állást, már az utolsó szemeszter alatt, az előbbi leginkább tartósan munkanélküli diplomásként kezdi meg pályafutását, erősen frusztrálva attól a ténytől, hogy bizony egy értéktelen papírért nem fog senki 200 nettó kezdő fizetést adni.