Folyton csak a vádak és a számonkérések jutnak a hallgatóknak és a frissdiplomásoknak. Olyanok, hogy nincsenek elképzeléseik a jövőjükről, hogy nem mobilak, hogy magas fizetés kell nekik, hogy csak a diploma megszerzése fontos számukra. A múlt hónapban azonban végre elmondhatták véleményüket, ők bírálhatták a munkaadókat.  

 
 
A fiatalok véleményére pedig a Figyelő és a Hewitt volt kíváncsi, ezért egy felmérés során arra keresték a választ, mik azok a szempontok, amiket fontosnak tartanak az álláskereső frissdiplomások. A kezdeményes pedig nem volt hiába való, hiszen a legtöbb esetben csak a munkaadó mondhatja el, hogy mit vár el- arra viszont egyik sem kíváncsi, hogy a pályakezdő milyen igényekkel pályázza meg a munkát. Márpedig annyi áttanult és végig küzdött év után, igen is joggal mondanak nemet egy-egy cég állásajánlatára, ha az nem egyezik elképzeléseikkel. Azt gondolni, hogy vágyálmaik túlzottan elrugaszkodnának a valóságtól, megint csak aljas rágalom lenne. Elvárásaik ugyanis teljes mértékben kézzel foghatóak, derült ki a kutatásból. Igaz a megkérdezettek jelentős hányada még mindig a vonzó fizetést jelölte meg elsőként, de emellett szintén fontos volt számukra a szakmai fejlődés lehetősége, az emberközpontúság, valamint a kihívást jelentő feladatok megléte. Ezen elvárásokat leginkább a pénzügyi szférában elhelyezkedni vágyók fogalmazták meg. Csakugyan a vonzó fizetés szerepelt az első helyen, a másik legnépszerűbb területen, az IT szektorban állást keresők válaszaiban, de nem ezt tartották egyedüli mérvadónak. A fizetés mellett ugyanolyan fontosnak tartották leendő munkahelyük megválasztásánál az izgalmas munkavégzést és a csapatmunka lehetőségét. A válaszadók a többi népszerű területnél is, mint kereskedelem, autóipar, élelmiszer- és dohányipar is ugyanezeket a szempontokat tartották szem előtt.
Ezek pedig alighanem minden vállalat szempontjából teljesíthető kívánalmak, amik szem előtt tartásával nem csak a tehetséges pályakezdőkkel tesznek jót, de saját maguknak is. A fiatalok ugyanis nem csak pénzt keresni akarnak, de dolgozni is.
A felmérés a megkérdezett 36 ezer pályakezdőn túl a vállalatokat is megkérdezte, mit tudnak és akarnak adni a pályáját náluk kezdő frissdiplomásnak. Meglepő a válasz, hiszen ígéreteik között szerepel: a felvett munkatársak képzése, a vonzó karrierlehetőség és a teljesítmény elismeréseként fizetésemelés már az első évben. Hasonlóak, mint a pályakezdők elvárásai. Ezért cserébe azt kívánják, hogy a jelentkező legyen rátermett, tudjon csapatmunkában dolgozni és beszéljen idegen nyelveket. Ez utóbbit nevezték meg nem mellesleg a legkomolyabb versenytényezőként, miután a hazai diplomás pályakezdők rosszul állnak ezen a téren.
 
Véleménye tehát mindkét oldalnak van. A felmérésből immár az is kiderült, hogy nagyon is egyezőek azok. Kijelenthető tehát, hogy a munkáltatók és a pályakezdők helyzetét könnyítheti meg a mostani kutatáshoz hasonló, szinte párbeszédet indító kölcsönös véleménynyilvánítás. Az ugyanis csak profitot hozhat, mert mindketten tisztában lesznek egymás elvárásaival.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad.blog.hu/api/trackback/id/tr241907103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.