Időnként megkapja valamely politikus a gettósító jelzőt, most éppen a bécsi polgármester lehet érdemes a címre. Az évtizedekkel ezelőtti ausztrál mintát ugyanis egyre többen követnék: elvenni a hátrányos helyzetű gyerekeket a szülőktől, és egész napos, esetleg bentlakásos iskolába dugni őket, ahol az adott ország nyelvét, kultúráját sajátíthatnák aztán el. Persze ott van a ló túloldala is: ha megteremtik a bevándorló kisebbség számára a lehetőséget arra, hogy saját nyelvükön, saját közösségükben tanulhassanak. A vezetők csak ide-oda raknák a diákokat, de a szegregációs probléma addig nem oldódhat meg, amíg az arra szánt uniós pénzek ismeretlen kezekben tűnnek el, és jó esetben egy számítógép megvásárlásában merülnek ki, illetve ha a rendszer felháborító hiányosságainak hátat fordítva nem törődnek a probléma velejével. Ugyan hol fognak foglalkozni a problémás gyerekekkel éhbérért? Olyan ez itthon, mint az útépítés: toldozgatás, foldozgatás, ledózerolás helyett.

De mivel is vádolják a bécsi polgármestert? Michael Häupl a hétvégén kijelentette: elképzelhetőnek tartja, hogy a bevándorolt törökök számára külön iskolákat nyissanak. Persze erre felháborodtak az ellenzékiek: ha ugyanis elszeparáljuk a diákokat a bécsiektől, akkor esélyük sem marad a beilleszkedésre, melyet tovább nehezítene, hogy így a német nyelvet sem sajátítják el a fiatalok.
 
No, de mi ez a szlovákokhoz képest, ott ugyanis Fico bejelentette: bentlakásos iskolákkal oldaná meg a romahelyzetet. Szerinte ugyanis csak részeredményekkel kecsegtetnek a milliós költségvetésű programok. Persze hozzátette, hogy csak a szülők beleegyezésével működne az intézmény. Kíváncsi vagyok azért, hogy mi lesz ebből, arra, hogy ez a valóságban mit is jelent majd??? Ilyen feltételek mellett is kapnának például állami támogatást a szülők???
 
Közben pedig egész más megoldáshoz folyamodik a cseh állam, hiszen ott a hivatalos nyelv szélesebb megismertetésére helyezik a hangsúlyt. Ez alapján a nehéz helyzetben élő, bevándorolt szülők gyerekei is ingyenesen vehetnének részt cseh nyelvű képzésekben, így pedig a különórák díjai nélkül ismerhetik majd meg a nyelvet a diákok. De nem csak szavakban kötelezte el magát a minisztérium, bejelentették ugyanis, hogy 105 millió forintnak megfelelő összeget már el is különítettek a cél elérésére.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad.blog.hu/api/trackback/id/tr441917313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.