Tanulság: Ne köss soha bérleti szerződést egyházi intézménnyel!

Iskolaépületen vitatkoznak a különböző egyházi rendek Zsámbékon. A tulaj ugyanis ki akarja tenni a premontrei rend által a Zichy-kastélyban működő intézmény szűrét, a történet pikantériája pedig, hogy mindezt a svájci székhellyel működő irgalmas nővérek teszik. Augusztusban ugyanis lejár az épületre vonatkozó bérleti szerződés, az iskola azonban nem akar kiköltözni.

Bizonyára számos egyházi iskola működik bérelt ingatlanban, ez az ügy mégis eljutott a felsőbb körökhöz. A püspöki konferencia szerint ugyanis nem egyértelmű, hogy a szerződés lejártával el kell hagyni az intézményt. Most éppen a tulajra mutogatnak, szerintük ugyanis a szóban forgó lízingszerződés meg sem köttethetett volna, az ugyanis ellehetetleníti a működést. Annak ellenére ágál azonban a világi szerződések intézménye ellen a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, hogy ő maga is a világi bürokráciához ragaszkodik. Arra kérte ugyanis levélben a Vatikáni Államtitkárságot, hogy a magyar katolikus érdekeit figyelembe véve kötelezze az irgalmas nővérek szerzetesközösségét, hogy biztosítsa a működési feltételeket a jövőben is.
 
És hogy mi a tanulság: Ne köss soha bérleti szerződést egyházi intézménnyel! De ha mégis erre kényszerülnél, akkor legalább lízingszerződést ne! A püspökök szerint egy határidő megszabása ugyanis mindjárt veszélyeztető tényező. Azt azonban tőlük is meg lehet kérdezni, ugyan miért nem számoltak be maguk az esetről a Vatikánnál, vagy miért nem tette ezt meg maga az iskola. Vagy egyáltalán miért ment bele ilyen „kétes” ügyletbe az intézmény. De hát ha vállalta, a következménnyekkel is számolniuk kell. Vagy tényleg úgy gondolta az iskola vezetése, hogy egyházi oktatás jogcímén ők szerződés ide vagy oda, de életük végégig a kastélyban maradhatnak. Végül is megértem a döntést, a Zichy-kúriát elnézve én sem mondanék nemet.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad.blog.hu/api/trackback/id/tr1002000672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.