deffooe 2010.06.04. 11:10

Másnap az iskolában

A kezükbe cigit, poharukba alkoholt kapnak, miközben életkoruk egyre lejjebb tolódik. Züllik a fiatalság - panaszolják a tanárok, akik tétlenül állnak az iskolába másnaposan érkező diákok előtt. Sem tanítani, sem nevelni nem tudják őket így. A probléma éppen Szolnokon gyűrűzik, holott a jelenség nem csak városi, hanem országos szinten jellemző. Széttárt karok: ki a felelős és mi a megoldás?

 
Legyen általános- vagy középiskolás a gyerek, kiszolgálják cigivel, alkohollal, de ha drogot akar, akkor azt is megszerzi. Előbbi kettőt simán megkapja a vendéglátóhelyeken, a boltokban, a zöldet pedig fű alatt szerezheti meg. Már szinte mindennapos dolog - senki sem veszi észre, hogy egyre többen füstölögnek körbe állba, vagy isszák magukat a pult alá 18 év alatt. A szolnoki pedagógusoknál mégis betelt a pohár. Nem viselik el tovább, hogy a gyerekeket kiszolgálják alkohollal, cigarettával, kábítószerrel, és azok hatásait a tanítási órákon szenvedik el. Kölcsönösen. Egyrészt a diák, mert másnap fáradt, használhatatlan, másrészt a tanár, aki így hiába is próbál tanítani. A szülők pedig homokba dugják a fejüket, vagy mert szégyellik az esetet, vagy mert el sem hiszik a pedagógusnak. A probléma gyökere mégis máshol keresendő, ami persze közel sem jelent felmentését a szülői trehánysággal szemben. A tanárok szerint hatalmas hiányosság, hogy nincs jogszabály, amely kordában tartaná a gyerekek éjszakai életét, és mivel szüleik sem tartják vissza őket, azok egy része esténként iszik, cigizik, agresszív és vandál éjszakai életet él.
Egy ideig nyeltek, majd ez ellen tettek a szolnoki pedagógusok, és minden lehetséges fórumon hangot adtak a jelenségnek, a megoldandó problémának. Mert fontosnak tartják felnyitni a szemeket, hogy nem csak az ő felelősségük a jövő nemzedékének védelme, hanem mindenkié. A Szolnoki Rendőrkapitányság is beismerte, hogy valós problémával állnak szemben. Sőt, ők minden bejelentésre reagálnak, és még ellenőrzéseket is tartanak heti rendszerességgel a szórakozóhelyeken és vendéglátóegységekben. Annak érdekében, hogy ne csak tüzet oltsanak, már az óvodában bűn- és baleset-megelőzési foglalkoztatásokat tartanak.
 
Szomorú azonban, hogy csak a pedagógus veszi észre, hogy gond van. A szülő pedig, nem hogy megköszönné, inkább elfordítja a fejét. Semmibe veszi a tanárt, aki mégis segít, mert ez a hivatása. De továbbra is érthetetlen, hogy gyermeke jövőjét miért kívánja már ilyen fiatalon megpecsételni szülője. Valamint, ha a fiatalok körében sikk az alkohol és a cigi, felmenőik körében vajon miért nem az attól történő megóvásuk? Mert tilthat a jogszabály, de nem nevelhet.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad.blog.hu/api/trackback/id/tr732055579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.06.04. 21:01:34

Gyereket nevelni idő, energia és pénz. Mindegyikből rengeteg. Viszont a szülők egy része, akinek nem inge, ne vegye magára, a háromból csak a pénzt adja.
Másik része, akinek nem..., rossz példát mutat. Gondolok itt azokra, akiknek csak a kocsma jelenti a kikapcsolódást. Vagy az otthon suttyomban megivott sütőrum. Harmadik része, akinek nem..., aki annyira el van foglalva a pénz utáni hajszával, önmegvalósítással, idős szülők ápolásával,tíz gyerek ruháinak a mosásával, stb, stb, hogy észre sem veszi, gyermeke tévút felé menetel.
A fiatalok körében pedig értékválság van már jó régóta. A cigi, a pia, és egy sor más deviancia menő. Pedig tudom, hogy mennyit szenvednek ugyanezektől a dolgoktól. Sőt, ők is tudják. Csak nem tudják, mit lehetne tenni helyettük.