Gyilkosság, erőszak, kábszer - ezek jellemzik leginkább azt a száz egyetemet, amely felkerült a legveszélyesebb oktatási intézmények rangsorára. Persze mindez a tengerentúlon, ahol amúgy is szokás mindent rangsorolni. Erről a listáról azonban mindenki le akar kerülni, csak úgy, mint a „készülő” magyarországi listáról. Arról, amelyik a letartoztatott egyetemi vezetőket rangsorolja. Lassan nekik is kijárna egy TOP 100-as lista.

 
Az amerikaiaktól minden kitelik. Mániájuk, hogy mindent rangsoroljanak. Persze idehaza is összefuthatunk intézményi rangsorokkal, listákkal és statisztikákkal, de ehhez hasonlóval nem. Az American School Search ugyanis az elmúlt évek bűnügyi statisztikáit összegezve gyűjtötte össze a legveszélyesebb iskolákat, s lám, elkészült a hatalmas felháborodást keltő negatív lista. Még szép, hogy elkezdtek tiltakozni az egyetemek, hiszen ki akar a legrettegettebbek közé tartozni. Azon a listán virítani, amit mindenki a gyilkossággal, szexuális bűncselekménnyel, kábítószerrel és más egyéb törvénysértésekkel azonosít. Egyértelmű, hogy senki sem. Ráadásul a lista amellett, hogy felsorolta az intézményeket - a kampuszokon 2006-ban és 2008-ban elkövetett bűncselekmények alapján - azt is megjósolja, hogy a beiratkozó diákok milyen valószínűséggel keveredhetnek valamilyen jogellenes cselekedetbe. Eszerint pedig besorolást is kaptak, ami ellen első körben a lista 36. helyén álló Hobart and Williams Smith Főiskola panaszkodott. A főiskola az egyik legrosszabb „F” minősítés kapta meg. A kormányzati adatokat nem is tagadta a főiskola igazgatója, háborgásának oka pedig az volt, hogy nem nyilvánosak a listát felállítók módszerei. Nem mindegy? Főleg az ő esetében, a kampuszon ugyanis erőszakos szexuális bűncselekmények, betörések, gyújtogatások és súlyos testi sértést okozó támadások történtek.
 
Alighanem gondban lenne a magyar intézmények nagy része is, bár az itthoni felsőoktatásban még nem jellemző a bűnözés, legalábbis a hallgatók körében nem. Lehetne felvételi botrány, mint Oroszországban, vagy hamis diplomákat is átvehetnének a magyar fiatalok, mint Romániában - de mégsem teszik. Cselekszenek azonban helyettük az egyetemi vezetők, akik már jóval sárosabbak. A 100-as listán minden bizonnyal lenne helye a Zrínyi-egyetem vezetőjének is, aki üzérkedéssel próbálta megtömni zsebeit, de felférnének a pécsi egyetem manapság sokat emlegetett, előzetesbe vett vezetői is.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad.blog.hu/api/trackback/id/tr542074397

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Zrínyi rektora kijöhet az előzetesből 2010.06.17. 11:31:02

A bíróság megszüntette Szabó János előzetes letartóztatását. Az ügyészség fellebbezett a döntés ellen, így a Nemzetvédelmi Egyetem rektorának meg kell várnia a másodfokú végzést.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.