Külföldi hallgatók a felsőoktatási törvénytervezetről
2019. december 22. írta: TabuMár

Külföldi hallgatók a felsőoktatási törvénytervezetről

Szeged - Van olyan, aki semmit sem, van olyan, aki szinte mindent tud az új magyar felsőoktatási törvénytervezetről (ftv). Szegeden tanuló külföldi hallgatók meséltek a náluk hatályban lévő tandíjakról.

Olasz, lengyel és indiai diákokat kérdeztünk arról: mit gondolnak az új magyar ftv-ről, a szegedi és országos tüntetésekről, illetve országuk jogszabályairól.

– Nálunk minden szakért fizetni kell, nincs állami finanszírozás – mondja Federico Raviele. A pescarai egyetemista szeptember óta él Szegeden Erasmus hallgatóként, turisztikai menedzser szakon tanul. Ezért hazájában 1000 eurót fizet egy tanévben, azt mondja: ez a költség számít a legalacsonyabbnak. Egyetlen kivételt említ: szociális alapon a legszegényebbeknek az első évét visszafizeti az állam.

– Vannak úgynevezett magánegyetemek is. Azoknak 10 ezer euró a díja, oda maximum a politikusok gyerekei jutnak be – magyarázza. Náluk azonban gyakorlatilag mindenki egyetemre megy, baráti társaságában egyetlen ember van, aki nem hallgató.

Elmondja, több magyar barátjától hallott az új felsőoktatási törvénytervezetről, sőt az október 24-i, Dugonics téri tüntetést is megnézte. Federico azt mondja, nincs azzal baj, ha fizetni kell az egyetemért, annak nagysága azonban nem mindegy. Azt az ötletet nem veti el, hogy aki külföldre megy az egyetem után, fizesse ki tanulmányait.
– Akárcsak itt, a lengyel fiatalok közül egyre többen keresnek munkát külföldön – mondja Daniel Nowak és Piotr Adamski. A lengyel joghallgatók elmondják: náluk nappali képzésért nem kell fizetni, azonban jövő évtől vezetik be, hogy csak a főszakjuk legyen ingyenes. Az esti iskola és a levelező szak most is fizetős. Legdrágább az orvosi kar, ami körülbelül 1 millió forintnyi zlotynak felel meg évente.

Az indiai Pradeep Reddy 3 éve él Szegeden, az orvostudományi karon PhD-hallgató.

– Nem hallottam az ftv-ről túl sokat, azt tudom, hogy a kormány nem támogatja azokat, akik tanulmányaik után külföldön szeretnének elhelyezkedni. Nem értek egyet vele, hogy aki nem Magyarországon vállal munkát, annak utólag ki kelljen fizetnie a tanulmányait.

Horváth Attila
www.delmagyar.hu
2011. november 30.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad.blog.hu/api/trackback/id/tr7815362538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása