Milyen az élet Erasmus-osként külföldön?
2020. február 03. írta: TabuMár

Milyen az élet Erasmus-osként külföldön?

Az Erasmus ösztöndíjra sokan a felsőoktatás egyik csúcspontjaként tekintenek, nem is teljesen alaptalanul. Egy átlagos magyar egyetemről nézve a néhány hónap külföldi kiruccanás egyfajta katartikus élményt, életre szóló energialöketet adhat, nem utolsósorban pedig, valljuk be, egy egyetemista számára vonzó lehet a kaland, a kimozdulás és a szülőktől távolabb töltött idő.


Gyakran hallunk azonban olyasmiről, hogy az Erasmus-szal kint töltött idő valamiért kudarcba fulladt, enyhén szólva nem úgy sikerült, ahogyan azt a naiv, lelkes egyetemista elvárta volna itthonról. Vagy legalábbis nem úgy, ahogyan azt a szüleinek elhintette, amikor megpróbálta beadni nekik, hogy miért tegyenek félre több százezer forintot rövid idő alatt – ha tudnak – mert milyen jó lesz az majd neki, mennyit fog okosodni majd odakint a messzi országban.

erasmus-map---copy.jpg                                                             Forrás: tizperciskola.blog.hu


Nem vitatjuk el a kapcsolatépítés fontosságát, sőt azt sem, hogy a világlátás, a világpolgár életszemlélet, a széles látókör, széles perspektíva kialakítása kulcskompetenciák. Bár gyakran elhanyagoljuk őket, mégis éppen úgy a felsőoktatás feladatai közé tartoznak, mint a töméntelen lexikális anyag leadása, amelynek nagy részét garantáltan elfelejted, illetve bármikor meg-guglizod. Ezek mind tényleg fontosak, de jó tudnod, hogy körülbelül ennyi az, amit nyersz az egésszel. Legalábbis a tapasztalatok alapján így érdemes hozzáállni, a többi legyen inkább plusz vagy ráadás. Ennyi a haszon oldal, ami még mindig nem biztos, hiszen mindannyian emberek vagyunk. Ez is nagyban függ attól, hogy milyen közösséget fogsz ki, ha lesz ilyen egyáltalán, na és persze attól is, hogy te milyen személyiség vagy, hogy fog menni a barátkozás.


Érdemes még kitérni arra is, hogy sokaknak okoz gondot a hirtelen elszakadás, a hosszabb távol töltött idő. Ezen itthon még csak nevetsz, de ha nem voltál még távol huzamosabb időre a családtól, nem tudod magad minden tekintetben ellátni úgy, hogy közben idegen nyelven kell megértetned magad, akkor sokkot kaphatsz. Azt javasoljuk, hogy lakj legalább egy évet koliban vagy albérletben előtte úgy, hogy nem jársz haza minden héten, hogy egy kicsit edződj ezen a téren is. Hidd el, sok mindent láttunk már...


Ha tényleg kalandra vágysz, szeretnél megismerni egy idegen országot, kicsit használni a nyelvet, egy jobban felszerelt egyetemen olyan kísérleteket, kutatásokat végezni, amelyre esetleg itthon nem lenne lehetőséged, akkor tényleg jó ötlet az Erasmus-szal kimenni, a tapasztalatok alapján. Nagyon fontos azonban azzal számolnod, hogy az esetek túlnyomó többségében ennek legalább egy fél év csúszás lesz a vége és akkor még nem is te jártál a legrosszabbul. A tantárgyelfogadással általában szigorúak az oktatók, nem szeretik elfogadni a más egyetemen tanított tárgyakat, ha pedig akárcsak egy ilyen tárggyal is pórul jársz, erre pedig másik tárgy vagy vizsga épül, akkor sokat csúszhatsz.


A lényeg, hogyha az a célod, hogy időben elvégezd az egyetemet, ne kerülj adósságba, be tudj állni minél hamarabb dolgozni, akkor nem biztos, hogy jól jársz az Erasmus-szal, mert csodát nem érdemes várni tőle. Ha azonban megteheted, hogy szélesíted a látókörödet, megismerj új eljárásokat, nem vagy túl érzékeny személyiség, akkor érdemes belevágni, mert tényleg sok új élményben lesz részed. Gondold át és dönts józan ésszel, felelősséggel!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad.blog.hu/api/trackback/id/tr4915453588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása