Tudományos könyvek bestsellerei
2020. február 23. írta: TabuMár

Tudományos könyvek bestsellerei

Bestsellerek nemcsak a szépirodalmi kötetek között akadnak, hiszen számos olyan tudományos mű létezik, melyek méltán kerültek fel a legnépszerűbb könyvek listájára. Lássunk közülük hármat!

 

Robert M. Sapolsky: Viselkedésünk – Az ember biológiája legjobb és legrosszabb pillanataiban
Robert M. Sapolsky agykutató, primatológus és a Stanford Egyetem nagy hírű tanára, aki nagy népszerűségnek örvend nemcsak kutatóként, hanem előadóként is.
A Viselkedésünk – Az ember biológiája legjobb és legrosszabb pillanataiban című kötetében a tudományterületek kapcsolódási pontjaira világít rá, miközben bemutatja az emberi természet sokszínűségét.
A kötet olvasói számára szükségszerű némi neurobiológiai, biofiziológiai és etológiai alapismeret megléte, hogy megérthető legyen számukra a könyv mondanivalója.
Sapolsky tárgyalja a társas szelekció, az etnikai agresszió, az egymással versengő vállalatok, a börtönök és bíróságok pszichológiáját. A hormonális, idegrendszeri és pszichés tulajdonságokat a nemi különbségekre vezeti vissza, másrészt a társas kapcsolatok dinamikáját a neuropszichológia oldaláról közelíti meg.
A kötet a tárgyalt tudományterületeken tanuló valamennyi egyetemi hallgató számára kiváló szakirodalom lehet, miközben az olvasó jól szórakozik a humorosan megfogalmazott példázatokon, valamint a jó illusztrált ábráikon is könnyedén el lehet igazodni.

22.jpg


Johann Hari: A kábulat ára
A drogellenes háború történetével foglalkozó kötet számos tudományterület számára használható, hiszen a drogprevencióval foglalkozó szakemberektől kezdve akár a nemzetvédelmi egyetemen tanuló erre a témára szakosodott hallgatók is sok ismeretet meríthetnek belőle.
Johann Hari újságíróként és személyes érintettként kerül kapcsolatba a drogokkal. Kalandvágyó újságíróként csaknem két éven át, húszezer mérföldet megtéve kutatja a drogellenes háború hátterét világszerte. A kábulat ára személyes élményeiből íródott történeteken alapul, de mélyreható kutatási anyagot és számos interjút is tartalmaz a kötet.
A könyv egy lendületes történetfolyamon vezeti át az olvasót, közben erőteljes meggyőzőerővel bír. Képet ad arról, hogy mennyire pusztítóak a drogok, kábítószerek, de arról is beszámol, hogy az egyes országok milyen erőfeszítéseket tesznek a drogellenesség jegyében.

1.jpg

Pin van Lommel: Végtelen tudat – A halálközeli élmények tudományos olvasata
A kötet szerzője, Pin van Lommel kardiológusként élni mindennapjait, 2001-ben publikált először az általa kezelt betegek halálközeli élményeiről, e cikke tette világhírűvé.
Ezt követően írta meg kötetét, mely hiteles tapasztalatokon alapul. Művében lépésről lépésre fejti ki, hogy a klinikai halál állapotában milyen jelenségeket tapasztalhatnak a betegek.
Pin Van Lommel vitatja, hogy az orvosok, filozófusok és pszichológusok megfelelő ismeretekkel rendelkeznének az emberi agy és a tudat közötti kapcsolatról. Teóriája szerint az emberi tudat nem mindig működik egyszerre az agyunkkal, hanem a tudatunk a testünktől függetlenül is képes létezni. A kötetet véleményezők egyhangúan egyetértenek abban, hogy a legjobban megfogalmazott tudományos könyv ebben a témában. A kvantumfizikával foglalkozó szakemberek alapműnek tekintik.

3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad.blog.hu/api/trackback/id/tr5315488174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása