Dobogós helyeken az egyetem
2019. december 22. írta: TabuMár

Dobogós helyeken az egyetem

Szeged - A jogi, az informatikai és a közgazdászképzés rangsorában a Szegedi Tudományegyetem országosan a második, kommunikációs képzésben a harmadik – derül ki a Heti Válasz és a CEMI vizsgálatából.

A Heti Válasz és a CEMI, a közép-kelet-európai stratégiai tanácsadó cég ötödik alkalommal készítette el a magyar egyetemek és főiskolák rangsorát. Az összehasonlítás specialitása, hogy ezúttal is figyelembe vették a munkaadói véleményeket az oktatás színvonalán, és a diákok preferenciáját tükröző nyilvános statisztikákon túl.

A rangsor a jogi, közgazdasági, idegenforgalmi, kommunikációs, gépészmérnöki, informatikus és orvosi képzéseket vizsgálja. Szeged ezek közül ötben érintett. A vizsgálat szempontjai: túljelentkezés, diák/tanár arány, oktatók összetétele, OTDK-eredmények, tipikus foglalkoztatók véleménye, munkaerő-közvetítők és fejvadászok véleménye. Ezen szempontok alapján külön-külön is felállítottak egy-egy listát, és készítettek összesített rangsort is.

Informatikusképzési összesített rangsorban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem után második az SZTE. (Tavaly az ELTE volt a második, az SZTE a harmadik.) Szeged a munkaadók listáján is második.

A jogászképzés rangsort az ELTE vezeti, az SZTE itt is ezüstérmes. A szegedi jogi kar a tudományos fokozattal rendelkező oktatók aránya szerinti rangsorban lett első. A foglalkoztatók véleménye szerint az SZTE harmadik a listán, megelőzi az ELTE és a Pécsi Tudományegyetem.
Kommunikációs képzésben az SZTE idén bronzérmes, a 2008-as ezüstéremhez képest visszalépett, viszont a Szegeden diplomázó kommunikátorok a foglalkoztatók listáján a legjobbak.

Második a Szegedi Tudományegyetem a közgazdászképzésben, a foglalkoztatók véleménye szerint negyedik, ami egy hellyel jobb, mint tavaly.

Az orvosi képzésekre a vizsgálat második éve tér ki, de akárcsak tavaly, ez alkalommal sem állítottak fel rangsort.

Gonda Zsuzsanna cikke a Délmagyarországban 2009. október 9-én.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad.blog.hu/api/trackback/id/tr8915362530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása