Értéktelenné vált a diploma, tüntetnek az egyetemisták
2019. december 30. írta: TabuMár

Értéktelenné vált a diploma, tüntetnek az egyetemisták

Több ezer diák tüntetett Algírban kedden, hogy így fejezze ki elégedetlenségét a felsőfokú diplomák "elértéktelenedése" és az algériai egyetemeken kialakult rossz légkör miatt.

Dacolva a tüntetési tilalommal az ország több tartományából érkező fiatalok a kormány székházához indultak. Miután a nagy létszámban kivezényelt rendőrök ezt megakadályozták, a köztársasági elnöki rezidencia felé vették az irányt. Közel négy kilométeres gyaloglás után a céltól néhány száz méterre állították meg és zavarták szét erőszakkal a diákokat a rohamrendőrök. A tiltakozók, többen vérző arccal, visszatértek a belvárosba, ahol már háborítatlanul skandálhattak politikai tartalmú és a felsőoktatást bíráló jelszavakat.

Az Algériában működő néhány külföldi vállalat gyakran panaszkodik a diplomások szakképzettségének gyatra minőségére. Az észak-afrikai ország egyetemein 1,2 millió diák tanul. Az otthoni képzés befejeztével azonban sok algériai fiatal külföldi egyetemeken próbálja hiányosságait pótolni. Különösen sokan élnek Franciaországban, ahol a külföldi egyetemisták egyik legnépesebb táborát alkotják a marokkóiak és a kínaiak mellett.

Az algériai hatóságok öt évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy bevezetik a bolognai képzést az egyetemeken, összehangolandó a tanrendet az európai felsőoktatási intézményekéivel. Az elképzelés azonban kudarcba fulladt, így az algériai diplomákat továbbra sem ismerik el Európában. Ugyancsak elbukott az az ötlet, hogy francia mintára létrehozzák az elitképző felsőoktatási intézményeket.

www.eduline.hu
2011. április 12.
MTI

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad.blog.hu/api/trackback/id/tr2715373446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása